Geraakt door subsidieadvies, maar strijdbaar

Vrijdag 7 juni jl. heeft de Adviescommissie Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2025-2028 haar advies gegeven. Met een kritische noot heeft de commissie deels positief geadviseerd op ons toekomstplan. Echter het eindresultaat is dat we gezien het advies en de beschikbare middelen buiten de boot vallen en geen subsidie dreigen te ontvangen voor de periode 2025-2028. Wij zijn verbijsterd en geraakt dat wij vanaf 2025 mogelijk onze subsidie kwijtraken. Als dat werkelijkheid wordt, zullen de deuren van dé podia voor cabaret in cabaretstad Den Haag moeten sluiten.

Diligentia is sinds 1853 een toonaangevend theater in Den Haag. Theater PePijn is hét podium voor nieuw talent en talentontwikkeling, in 1964 opgericht door wijlen Paul van Vliet, ereburger van Den Haag. Eind dit jaar bestaat Theater PePijn precies 60 jaar. Wij zijn hét podium voor cabaret, een positionering die ons perfect past en die we nog verder willen verstevigen. Dit doen wij met een sterke en diverse programmering en met aandacht voor talentontwikkeling. Voor de stad en samen met onze partners in de stad.

Onze beide theaters doen het buitengewoon goed! Veel bezoekers weten ons in het hart van het Museumkwartier te vinden, met volle zalen tot gevolg. Ook onze eigen inkomsten uit verhuur en evenementen laten bovengemiddeld goede resultaten zien.

Theaters Diligentia en PePijn zijn van belang voor Den Haag en de regio, en betekenisvol voor Nederland. Niet alleen voor al onze bezoekers, maar ook voor de artiesten, van aanstormend talent tot gevestigde namen. Cabaretiers komen bijzonder graag naar onze podia om ons publiek te verrassen met spraakmakende voorstellingen en mooie, inspirerende en soms schurende standpunten.

De afgelopen periode hebben we ons met ons diverse en bevlogen team ingezet om vele artiesten, in al hun verschijningsvormen, een podium te geven. Om onze bezoekers de kracht van humor te laten ervaren en vernieuwende cabaretvormen te programmeren voor een nieuw en divers publiek.

Wij hopen dat onze cabaretiers, onze bezoekers, onze partners, de inwoners van Den Haag, het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad achter ons blijven staan. De komende tijd zullen wij ons inzetten om de consequenties van het advies om te buigen naar een positief besluit.

Dinsdag 18 juni jl. is er een brief naar het college en de gemeenteraad van Den Haag gestuurd als reactie op het advies (zie PDF).

"Theaters Diligentia en PePijn zijn van ongelofelijke waarde voor de cabaretwereld én voor ons publiek, Den Haag en het land. Den Haag zonder Theaters Diligentia en PePijn is Den Haag niet meer", aldus directeur Hilko Folkeringa.

Hilko Folkeringa
Directeur Theaters Diligentia en PePijn