Fotografie: Rob Ouwerkerk

Maak kennis met Pieter Verelst

In de voorstelling ‘Ten Aarzel’ trekt cabaretier Pieter Verelst alle komische en muzikale registers open. Op woensdag 1 november is de voorstelling te zien in Diligentia. Verwacht absurd cabaret van de bovenste plank.

Pieter Verelst wordt door de Vlaamse krant ‘De Standaard’ beschreven als de meest talentrijke Vlaamse cabaretier in lange tijd. Ook in Nederland weet hij steeds meer harten te veroveren. 


Interview met Pieter

Hoe heb je ontdekt dat je talent hebt voor cabaret?
Pieter: “Het begon allemaal de toneelschool in Utrecht. Ik herinner me dat ik een monoloog schreef die onverwacht grappig bleek te zijn. Ik kreeg goede reacties en het gaf me zo’n geweldig gevoel om mensen te laten lachen. Een toneelschool kan echter slechts beperkte mogelijkheden aanbieden voor optredens. Ik snakte naar meer, dus besloot ik me in te schrijven voor het Groninger Cabaret Festival (GCSF) in Groningen.

Toen gebeurde er iets ongelooflijks: ik won de jury- en persoonlijkheidsprijs! Het voelde als een teken dat ik op het juiste pad zat. Hoewel ik niet echt kan zeggen dat ik op dat moment ontdekte dat ik talent had voor cabaret. Het was eerder een openbaring dat dit de uitlaatklep was waar ik altijd naar had verlangd. Cabaret zat eigenlijk altijd al in mij, en het vond nu zijn weg naar buiten in de vorm van theater. Het was gewoon een kwestie van de juiste gelegenheid en het vertrouwen om mijn komische kant te laten zien. En sindsdien is er geen weg meer terug. Ik ben tot over mijn oren verliefd geworden op het creëren van theater en het publiek te laten schateren van het lachen.”

Waar haal je de inspiratie voor je voorstellingen vandaan?
Pieter: “Ik haal mijn inspiratie uit een uitvergroting van mezelf. Het zijn allemaal gedachten en ideeën die door mijn hoofd gaan, het is de manier waarop ik denk. Soms lig ik in bed en stel ik mezelf gekke vragen, zoals ‘Wat zou gebeuren als ik ‘s ochtends wakker zou worden als een hamburger en het niet zou kunnen laten om mezelf op te eten?’ Of ‘Wat als ik kon terugreizen in de tijd? Waar zou ik dan heen gaan?’. Ik zou heel graag de dinosaurussen willen zien, maar de kans is groot dat als je er een zou tegenkomen op je wandeling, je direct wordt opgegeten. Het zou ook interessant zijn om te zien hoe Da Vinci de Mona Lisa schilderde. Ik zou dan heel voorzichtig moeten zijn en stilletjes, want als hij mij zou zien, zou hij kunnen schrikken en met zijn penseel uitschuiven over het schilderij. Stel je voor dat jij diegene bent die de Mona Lisa zou hebben verprutst.

Dit soort gedachtes openen mijn fantasie en zorgen voor nieuwe inzichten en creativiteit. Voor mij biedt absurdisme veel troost en liefde aan mensen. In een wereld waar alles al zo vaak rationeel en anekdotisch moet zijn, kunnen verrassende wendingen door absurdisme ons echt op een ander spoor zetten. Ik zeg altijd: ‘In een wereld vol prinsesjes, durf soms eens te denken als een worst’.”

Waar kan het publiek jou van kennen?
Pieter: “Eén van de hoogtepunten was mijn overwinning bij Cameretten, het grootste cabaretfestival in Nederland, in 2016. Het was een ongelooflijke ervaring om de juryprijs te winnen, en ik voelde me vereerd om de derde Belg in de geschiedenis te zijn die deze prestigieuze prijs ontving.

Daarnaast kennen mensen mij van mijn avondvullende cabaretprogramma's. Het ontwikkelen van zo'n voorstelling is een zeer persoonlijk proces en vraagt meer dan een jaar aan inzet en creativiteit. Het is echt één van de meest uitdagende dingen die ik ooit heb gedaan, maar ook steeds ontzettend bevredigend.

Naast het theaterwerk ben ik ook op tv te zien, vooral in België. Hier speelde ik de hoofdrol in het tweede seizoen van ‘De Bunker’. Het was een spannend avontuur dat me weer een hele andere kant van het acteren heeft laten ontdekken.

Oh, en als kers op de taart heb ik mijn eigen podcast genaamd ‘Meneer Karton’! Het zijn luisterverhalen voor volwassenen. Het is een heel bijzondere en fantasievolle wereld die ik daar creëer. In de podcast maakt een kartonnen mannetje een spannende afdaling van een berg en komt hij onderweg de meest wonderlijke figuren tegen. Het is echt een avontuur dat je meeneemt naar een andere dimensie. Het beste deel van mijn podcast is dat ik altijd geweldige gastacteurs mag verwelkomen. Het zijn bekende acteurs en cabaretiers, zowel uit Nederland als België.”

Hoe vind je het om als Vlaamse cabaretier in Nederland op te treden?
Pieter: “Als Vlaamse cabaretier in Nederland optreden is gewoonweg geweldig! De ontvangst hier is altijd hartverwarmend en ik geniet er enorm van om mijn grappen en verhalen te vertellen aan een nieuw, enthousiast publiek. Het is een avontuurlijke ervaring, omdat er soms kleine verschillen zijn in humor en cultuur. Maar juist die diversiteit maakt het zo boeiend.

  1. In Vlaanderen noemen we het een 'koekje', maar in Nederland zeggen ze 'koekie'. Het verschil zit 'm in die laatste 'ie', maar hey, het zijn de kleine letters die het 'm doen!
  2. Nederlanders en Vlamingen hebben een andere kijk op tijd. Als een Nederlander zegt dat hij 'over vijf minuten' klaar is, betekent het meestal ook écht vijf minuten. In Vlaanderen kan dat uitlopen tot ergens tussen 'vijf minuten' en 'eeuwigheid', maar hé, we genieten gewoon van het moment, toch?
  3. Ik heb ontdekt dat Nederlanders en Vlamingen verschillende accenten hebben, maar weet je wat hetzelfde is? Onze liefde voor goede humor! En dat is de enige taal die echt verenigt!

Elk optreden is een unieke belevenis en het enthousiasme van het Nederlandse publiek werkt ontzettend aanstekelijk. Het geeft me energie en inspiratie om steeds weer mijn uiterste best te doen op het podium en het publiek een onvergetelijke avond te bezorgen.

 

Leer Pieter alvast wat beter kennen