Kiki Schippers sleept voor de vijfde keer nominatie Annie M.G. Schmidtprijs in de wacht

Cabaretier Kiki Schippers is genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2023 met het lied 'Tata'. Het is de vijfde keer dat ze is genomineerd voor de prijs voor het beste theaterlied. Ze won de prijs in 2017 met het nummer 'Er Spoelen Mensen Aan'.

Ze speelt het lied in haar theaterconcert 'Kiki Schippers met band', waarmee ze afgelopen seizoen met veel succes langs de theaters toerde en volgend seizoen in reprise gaat. "Haar schurende protestlied over Tata Steel rockt stevig", schreef de Volkskrant (vier sterren). Ze zong het nummer onder andere op bijeenkomsten voor Greenpeace en Milieudefensie.

Schippers schrijft al jaren liedjes en actuele bijdrages voor radio en tv. Zo levert ze actuele en humoristische bijdrages aan radioprogramma’s 'Spijkers met Koppen' (NPO Radio 2) en 'Spraakmakers' (NPO Radio 2). Ze maakte drie soloprogramma’s die werden geroemd om haar liedjes en stond meerdere zomers met spetterende shows op theaterfestival De Parade. 'Kiki met band' is haar vierde voorstelling, waarmee ze met band en een show vol prachtige liedjes en humoristische vondsten door het land trekt.

De Annie M.G. Schmidtprijs is de prijs voor het beste theaterlied dat het afgelopen jaar in een Nederlands theater is uitgevoerd. Genomineerd zijn verder: '152W96TH street' (tekst en uitvoering: Alex Klaasen; muziek: Peter van de Witte), 'De sterilisatie van Peter van Rooijen' (tekst, muziek, uitvoering: Peter van Rooijen), 'Het juiste pad' (tekst, muziek, uitvoering: Yentl en de Boer), 'Hoe ik het mijn moeder toch vertel' (tekst: Ellen ten Damme, Ilja Leonard Pfeijffer; muziek en uitvoering: Ellen ten Damme), 'Twee Duiven' (tekst: Peer Wittenbols; muziek: Stanislav Mitrovic; uitvoering: Joost Spijkers).