Kleinkunst, een kunstvorm apart?

Het begrip Kleinkunst komt grofweg overeen met cabaret maar wordt specifiek gebruikt voor die theatermakers die in hun voorstelling vooral het luisterlied brengen met vaak een verhaal of een rode draad tussen de verschillende liedjes. In kleinkunstvoorstellingen is tekst een belangrijke factor. 

Het element 'klein' in de naam is een neutrale verwijzing naar dat intieme, vaak gevoelige karakter van kleinkunst. Juist omdatdeze kunstvorm zo'n eigen karakter kent heeft de Vereniging voor Schouwburg en Concertgebouw Directies bij de uitreiking van de jaarlijkse Poelifinario's, naast engagement en entertainment ook de categrotie kleinkunst in het leven geroepen.

De Annie M.G. Schmidtprijs, een gezamenlijk initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, wordt sinds 1991 uitgereikt aan een tekstschrijver, componist en uitvoerder voor het beste theaterlied. In aanloop naar de uitreiking worden jaarlijks zes liedjes genomineerd voor deze bijzondere prijs.

Zowel in Diligentia als Theater PePijn programmeren wij ieder seizoen artiesten die dit genre vertegenwoordigen. Zie hieronder de kleinkunstenaars die wij dit seizoen presenteren.